Een toilet schoonmaken kan iedereen, toch? Inderdaad! Maar een toilet hygiënisch schoonmaken is een ander verhaal. Nu zul je misschien denken: “wat is er nou zo moeilijk aan het schoonmaken van een wc”? Neem van ons aan dat veel mensen er moeite mee hebben en dat er een groot verschil zit tussen een toilet schoonmaken en een toilet hygiënisch schoonmaken. We vertellen er in dit blog meer over.

Hoe vaak moet de wc schoongemaakt worden?

De wc kan snel vies worden en dit kan ook erg onhygiënisch zijn. Zeker als het gaat om wc’s in bedrijfspanden, scholen, hotels, zorginstellingen en ga zo maar door. Vaak maken meerdere mensen in dit soort panden gebruik van hetzelfde toilet en dus zal de wc dagelijks moeten worden schoongemaakt. Alleen door het dagelijks schoonmaken van de wc’s blijft de boel netjes en hygiënisch.

Hoe gaat het toilet schoonmaken meestal in zijn werk?

Het toilet wordt vaak met de zogenaamde Franse slag schoongemaakt. Er wordt royaal onder de rand gespoten met wc reiniger of bleek en dat laten we dan lekker even inwerken. In de tussentijd wordt er aan de slag gegaan met een emmer sop en een doekje. Het doekje wordt nat gemaakt in de emmer met sop en (hopelijk) begint het schoonmaken met de klink van de deur, de wastafel, de kraan.

Toch zijn er ook veel mensen die met de toiletpot zelf beginnen en dan hun weg naar buiten vervolgen. Het schoonmaakdoekje wordt weer uitgespoeld en de weg wordt vervolgd. Tussendoor het doekje nog een paar keer uitspoelen. Je kunt aan het vieze water zien dat de wc echt aan een goede schoonmaakbeurt toe was.

Toilet schoonmaakWc doorspoelenToilet schoonmaken

Hoe kun je het toilet het beste schoonmaken?

Wellicht wordt het toilet op een andere manier schoon gemaakt. Het is in ieder geval wel te hopen, want bovenstaande weergave is niet echt een goed voorbeeld van hygiënisch een toilet schoonmaken. Het is echter wel zoals het vaak gedaan wordt.

Tijdens het schoonmaken wordt het doekje regelmatig uitgespoeld. Het water wordt steeds viezer. Je maakt dus ‘schoon’ met vies water vol bacteriën. Dit betekent dat als je in de verkeerde volgorde werkt je vervuiling door de hele ruimte aanbrengt in plaats van dat  je schoonmaakt.

Goede hygiëne is essentieel

Het hygiënisch schoonmaken van een wc is echt geen hogere wiskunde, als je een paar simpele regels in acht neemt. De volgorde van werken is bijzonder belangrijk bij het schoonmaken van een toilet. De bedoeling is dat je van minder vervuild naar meer vervuild werkt. Gebruik meerdere doeken en spoel deze niet uit maar pak voor ieder onderdeel een schone doek. Draag hierbij altijd handschoenen en vergeet de vloer en de muren rondom de pot niet!