Een schone keuken is niet alleen prettig, maar ook noodzakelijk voor een hygiënische werkomgeving. Vet, kruimels en bacteriën hopen zich snel op. In deze blog lees je hoe je je kantoorkeuken goed kan schoonmaken. Klaar voor een frisse start van je kantoor met Actief Cleaning Services?
Waarom is regelmatig de kantoorkeuken schoonmaken zo belangrijk?
In de keuken ben je bezig met eten, dus hygiëne is cruciaal. Zeker in een kantoorkeuken, waar veel verschillende collega’s hun eten bereiden en waar schoonmaken er vaak bij inschiet, kan vuil zoals vetresten of bacteriën ongemerkt opstapelen. De kantoorkeuken regelmatig schoonmaken, voorkomt nare geurtjes, schimmel én voedselvergiftiging en zorgt voor meer comfort bij collega’s.
Welke plekken mag je niet overslaan bij je kantoorkeuken schoonmaken?
Deze plekken raken snel vuil in een kantoorkeuken en vragen extra aandacht:
- Afzuigkappen en filters als deze aanwezig zijn (brandgevaar)
- Aanrechtbladen (kruisbesmetting)
- Handgrepen, lichtknoppen en bedieningspanelen (veelvuldig contact)
- Magnetron, koelkast en koffiemachine (vergeten etensresten of oude melk)
Hoe pak je de kantoorkeuken schoonmaken aan?
Een schone keuken begint bij dagelijks en wekelijks onderhoud. Zo voorkom je dat het vuil ophoopt.
Dagelijks:
- Maak het aanrecht na elk gebruik schoon
- Haal elke dag een doekje over de eettafel
- Spoel de gootsteen elke dag schoon
- Laat de vaat niet opstapelen, maar ruim dit op
Wekelijks:
- Leeg het afval wekelijks
- Veeg of stofzuig wekelijks
- Reinig wekelijks de handgrepen, bedieningspanelen en lichtschakelaars
- Maak de koffiemachine wekelijks schoon
Maandelijks:
- Check maandelijks de magnetron, maak schoon wanneer nodig
- Check maandelijks de koelkast, maak schoon wanneer nodig en gooi producten over de datum weg
Elk kwartaal:
- Reinig de afzuigkap filters
Welke schoonmaakmiddelen zijn veilig en effectief in een kantoorkeuken?
Kies voor voedselveilige producten zonder agressieve chemicaliën. Dit zijn goede middelen voor elk type vuil:
- Allesreiniger voor oppervlakken
- Ontvetter voor de afzuigkap en magnetron
- Natuurazijn of citroenwater tegen geurtjes en kalk
- Microvezeldoekjes die geen krassen maken
Extra tips om je keuken brandschoon te houden!
- Houd schoonmaakmiddelen en doekjes goed beschikbaar en aangevuld
- Zet een eenvoudig schoonmaakschema op voor het team (bijvoorbeeld elke week iemand anders voor de dagtaken)
- Spoel vaatdoeken dagelijks uit of was ze op 60 °C
- Laat af en toe een professionele schoonmaakpartij komen om een dieptereiniging uit te voeren
Jouw bedrijfskeuken maken we schoon tot in de puntjes
Ben jij nog op zoek naar zo’n professionele schoonmaakpartij? Aarzel niet langer en neem contact met ons op! Wij staan klaar om aan de slag te gaan.