Kozijnen zijn een belangrijk onderdeel van elk gebouw. Ze kunnen de uitstraling van een gebouw namelijk maken of kraken. Naast de uitstraling echter zorgen ze ook nog eens voor de bescherming van het gebouw. Om ervoor te zorgen dat de kozijnen hun schoonheid en functionaliteit behouden, is het van essentieel belang dat ze regelmatig schoongemaakt worden. Maar hoe en hoe vaak moet je kozijnen schoonmaken? Dat leggen we je uit!

Verschillende materialen kozijnen schoonmaken

Voordat je ervoor kiest om je kozijnen schoon te maken, of schoon te laten maken door een erkend bedrijf, is de eerste stap bepalen van welk materiaal ze gemaakt zijn. Denk daarbij aan hout, aluminium en kunststof. Dit is belangrijk om te weten omdat elk materiaal een eigen reinigingsmethode nodig heeft.

Houten kozijnen schoonmaken

Houten kozijnen kunnen worden gereinigd met een vochtige doek en wat afwasmiddel. Zorg ervoor dat u het hout niet te nat maakt, anders kan het gaan rotten. Gebruik verder geen agressieve reinigingsmiddelen. Deze kunnen het hout beschadigen. Je kunt ook af en toe een houtreiniger gebruiken om vuil en vlekken te verwijderen. Het is aanbevolen om houten kozijnen minstens één keer per jaar schoon te maken.

Aluminium kozijnen schoonmaken

Aluminium kozijnen kunnen worden gereinigd met een zachte spons en wat warm zeepwater om vuil en vlekken te verwijderen. Gebruik in dit geval geen schurende reinigingsmiddelen of staalwol. Deze kunnen krassen veroorzaken op de kozijnen. Het is aanbevolen om aluminium kozijnen minstens twee keer per jaar schoon te maken.

Onderhoud van kunststof kozijnen: zo doe je dat

Kunststof is het meest gebruikte materiaal voor kozijnen. Deze zijn erg populair vanwege hun duurzaamheid en onderhoudsgemak. Kunststof kozijnen schoonmaken doe je met een zachte spons of doek en een mild schoonmaakmiddel en warm water. Vermijd ook hier het gebruik van schurende materialen of agressieve schoonmaakmiddelen in verband met krassen en beschadigingen.

Het schoonmaken van kunststof kozijnen hoeft over het algemeen minder vaak te gebeuren. Minimaal één keer per jaar is voldoende voor een optimale onderhoud van kunststof kozijnen.

Hoe vaak hangt af van verschillende factoren

Hoe vaak je de kozijnen moet schoonmaken, hangt af van factoren zoals de omgevingsfactoren en de mate van vervuiling. Zo is er in stedelijke gebieden bijvoorbeeld meer vervuiling en vuil, waardoor het nodig kan zijn om kozijnen vaker schoon te maken. In dorpen of steden nabij zee, daarnaast, kan er meer zoutaanslag ontstaan op kozijnen. In deze gebieden wordt aanbevolen om kozijnen minimaal vier keer per jaar schoon te maken.

In landelijke gebieden is er minder vervuiling, dus hoef je de kozijnen ook minder vaak schoon te maken. Daar is het advies om de kozijnen minimaal twee keer per jaar schoon te maken.

Zorg voor de juiste onderhoud

Een goede onderhoud is tevens belangrijk voor je kozijnen. Dit betekent niet alleen dat je de kozijnen regelmatig moet schoonmaken, maar dat je ze ook moet voorzien van de nodige bescherming en behandelingen. Houten kozijnen kun je bijvoorbeeld behandelen met een beits of verf om ze te beschermen tegen weersinvloeden en vocht. Aluminium kozijnen kun je laten anodiseren om ze te beschermen tegen corrosie. Bij kunststof kozijnen is het van belang om ze niet te dicht bij een warmtebron te plaatsen.