Zonnepanelen zijn een milieuvriendelijke en kostenefficiënte manier om energie op te wekken. Ze hebben echter wel regelmatig onderhoud nodig om optimaal te blijven presteren. Een van de belangrijkste onderhoudstaken is het schoonmaken van zonnepanelen.

Waarom moet je zonnepanelen reinigen?

Zonnepanelen worden blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden en vervuiling. Stof, bladeren, vogelpoep en ander vuil kunnen zich ophopen op het oppervlak van de panelen. Deze vervuiling belemmert het vermogen van de panelen om zonlicht op te vangen en om te zetten in elektriciteit. Als gevolg hiervan kan de energieopbrengst verminderen. Regelmatig de zonnepanelen reinigen is daarom essentieel om de efficiëntie van je zonnepanelen te behouden.

Hoe moet je zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen schoonmaken is een relatief eenvoudige taak, maar het moet met zorg worden uitgevoerd om schade te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  • Schakel de zonnepanelen uit: Voordat je begint met schoonmaken, schakel je de zonnepanelen uit om elektrische schokken te voorkomen. Raadpleeg de handleiding van je zonnepaneelsysteem voor specifieke instructies.
  • Verwijder grof vuil: Gebruik een zachte bezem of een tuinslang om bladeren, stof en ander grof vuil van het oppervlak van de zonnepanelen te verwijderen. Doe dit voorzichtig om krassen te voorkomen.
  • Reinig met water: Vul een emmer met lauw water en voeg een milde zeep toe. Gebruik een zachte borstel of een speciale zonnepanelenreinigingsborstel om de panelen voorzichtig schoon te vegen. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen, schurende sponzen of hogedrukreinigers, omdat deze de panelen kunnen beschadigen.
  • Spoel grondig af: Spoel de panelen grondig af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen water achterblijft op het oppervlak van de panelen.
  • Droog de panelen: Laat de zonnepanelen aan de lucht drogen of gebruik een zachte doek om eventueel achtergebleven waterdruppels te verwijderen.
  • Schakel de zonnepanelen weer in: Zodra de panelen volledig droog zijn, schakel je ze weer in en controleer je of ze normaal functioneren.

Zonnepanelen wassen een noodzakelijk klus

Het regelmatig wassen van zonnepanelen is dus essentieel om hun efficiëntie te behouden en de levensduur te verlengen. Met de juiste zorg en aandacht kunnen zonnepanelen jarenlang groene stroom blijven leveren. Dus, als je wilt dat je zonnepanelen optimaal blijven presteren, plan dan regelmatige schoonmaaksessies in, of overweeg om een professioneel reinigingsbedrijf in te schakelen voor het beste resultaat.

Kun je zonnepanelen ook laten reinigen?

Als je liever niet zelf zonnepanelen schoonmaakt, neem dan contact met ons op.  Wij beschikken over de juiste apparatuur en expertise om de klus efficiënt en veilig te klaren. Onze vakmensen hebben immers speciale trainingen gedaan om zonnepanelen op het dak of tuin schoon te maken.