Ramen worden snel vies. Het regent – soms inclusief Saharazand -, vogelpoep beland op de ruiten, maar ook bijvoorbeeld uitlaatgassen zorgen voor vervuiling op ramen. Kortom, ze krijgen het soms best flink te verduren. Regelmatig de ramen schoonmaken is nodig. Er is echter bijna niks zo vervelends dan uren bezig zijn met ramenwassen om er na alle inspanningen achter te komen dat er strepen zijn achtergebleven. Maar streeploos ramen wassen, hoe doe je dat?

Waarom is het belangrijk om regelmatig je ramen schoon te maken?

Sommige mensen zien het nut van periodieke glasbewassing niet in. Het is echter schadelijk voor je ruiten als je dit niet doet. Bij weinig of geen onderhoud bestaat de kans dat er aanslag ontstaat op het glas, net zoals in een douchecabine. Deze ‘kalklaag’ wordt vervolgens heel lastig om te verwijderen. Maar ook om het kozijn en eventueel schilderwerk te beschermen is het belangrijk dat deze schoongemaakt worden. Hiermee verleng je de levensduur van het schilderwerk. Pak dus tijdens het wassen van je ramen niet puur het glas mee, maar ook de omliggende elementen als een vensterbank en kozijnen.

De ingrediënten die je nodig hebt om ramen te wassen

Om dat streeploze resultaat te realiseren zijn trucjes of exclusieve schoonmaakmiddelen overbodig. Je komt al ver met een goede spons, afwasmiddel en een trekker. Voor het streeploos wassen van je ramen heb je het volgende nodig:

 • Emmer
 • Trekker of een raamwisser
 • Spons
 • Zeem (bij voorkeur natuurzeem)
 • Microvezeldoek
 • Keukentrapje
 • Oude kranten (optioneel)
 • Afwasmiddel of schoonmaakazijn

In 7 stappen richting een streeploos resultaat

Nu je alle benodigdheden in huis hebt gehaald is het tijd om aan de slag te gaan. In 7 stappen leggen we uit hoe je toewerkt naar een prachtig streeploos resultaat.

 1. Maak een sopje met heet water, pak een trekker, spons, zeem en een doek.
 2. Werk je binnen? Maak dan de vensterbank leeg, zodat er niks plots kan omvallen.
 3. Maak de kozijnen schoon met een doekje en allesreiniger.
 4. Werk je buiten? Verwijder dan eerst het hardnekkige vuil. Zand verwijder je met een tuinslang en vogelpoep met een beetje tandpasta.
 5. Maak met de spons het raam goed nat, het meeste vuil zal makkelijk losraken. Vergeet de hoekjes niet, deze zijn vaak extra vuil.
 6. Pak nu de trekker en zeem erbij. Werk altijd van boven naar beneden. Nóg beter is om in één beweging van links naar rechts te werken van boven naar beneden. Trek je de trekker op? Dan ontstaat er een streep. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er altijd voor dat de nieuwe baan de vorige baan overlapt.
 7. Maak het kozijn en de vensterbank schoon en droog met een microvezeldoek.

Overige tips

Er zijn naast bovenstaande technieken nog meer kleine tips en tricks die je toe kunt passen om streeploze ramen te krijgen. Was je ramen bijvoorbeeld eens met een scheutje schoonmaakazijn. Azijn is een goede vetverbrander, vette vlekken poets je zo makkelijker weg. Voor een extra glanzend resultaat doe je een beetje glansspoelmiddel in je sopje.

Wanneer ga jij aan de slag?

Dankzij deze nieuwe technieken kun je nu zelf aan de slag om jouw ramen zonder strepen te wassen. Jij gaat voor niks minder dan een glansrijk resultaat. Wil je meer weten over geschikte schoonmaaktechnieken? Neem eenvoudig contact met ons op. Hulp nodig bij het ramen wassen? Bekijk onze diensten voor glasbewassing in Breda, Eindhoven, Oss, Tilburg en Den Bosch.